Åtkomst till din server

Cloudnet har valt att tillåta anslutningar över SSH med personliga nycklar som standard. För det behövs ett nyckelpar som du som användare måste generera själv. Är du inte van att jobba med SSH kanske detta känns lite överväldigande.

Det är inte så knepigt som en först kan tro. Nedan följer lite info och guider som förhoppningsvis ger mer klarhet.

Känner du dig osäker så går det alltid bra att ringa eller maila oss så hjälper vi till! 🙂

SSH-Nyckel/nycklar

En SSH-nyckel kommer i två delar. En privat del som man har på sin dator och en publik del som laddas upp på servern som används för att verifiera dig när du loggar in.

Den privata nyckeln är det viktigt att man håller koll på, den bör aldrig lämna din dator! Kommer den på vift ska man skapa ett nytt nyckelpar. Värt att veta är att det går inte att lista ut din privata nyckel av den publika, så den går bra att skicka.

Root & Personliga nycklar

Du får full root-åtkomst till din server. Ändringar gjorda utanför /mnt/persist/ kommer med största sannolikhet skrivas över av Cloudnets automation. Behöver du ändra något säg till supporten så får du hjälp.

Varje nyckel är kopplad till en person. Även om alla får logga in som root loggas varje enskild användare. Det möjliggör att kunna spåra vilka som är inloggade om vi skulle behöva komma i kontakt, samt att vi kan se vilka förändringar som gjorts och förenklar det att säkerställa att endast rätt användare har tillgång.
Därför vill vi ha lite information om dig, ditt namn, din epost, ditt telefonnummer. Vid akutare åtgärder kan Cloudnet då ta kontakt med den inloggade användaren och snabbare komma fram till en lösning eller förhindra att någon tappar sitt arbete.

Logga in med SSH

Du ansluter som användare root mot host cXXXX.cloudnet.cloud.
Kommando: ssh [email protected]

Loggga in med FTP

Vanlig FTP är oftast inte påslaget. Det går dock bra att använda SFTP!
Det fungerar i stort sett exakt som FTP förutom att anslutningen blir krypterad och du använder din personliga SSH nyckel som autentisering istället för lösenord. De flesta klienterna har även stöd för SFTP.
Det finns plugins och tjänster som kräver FTP. Det går såklart att slå på om det behövs. Ring eller maila supporten så får du hjälp!

Åtkomst

För varje person som behöver komma åt servern, skicka följande i ett mail till [email protected]:

  • För- Efternamn
  • Mailadress
  • Telefonnummer
  • Den publika delen av din SSH-nyckel.

Guider

Skapa nyckelpar Mac
Skapa nyckelpar PC
SFTP inställningar Cyberduck/Filezilla
SSH inställningar för PuTTY