Testa en SMTP-server

Jag håller och konfigurerar en e-postserver åt en kund. Kunden har två olika domäner som den ska acceptera e-post för. Eftersom det är en Small Business Server 2008 med Exchange 2007 vet man aldrig riktigt vad som kommer hända eftersom programvarutillverkaren har ovana att förändra funktioner slumpmässigt varje gång en ny version kommer ut. Därför kan det vara trevligt att testa hur servern kommer reagera på e-posten innan jag styr om DNS:en.

Som jag misstänkte var man numera tvungen att lägga till den extra domänen i en lista under Organization Configuration/Hub Transport/Accepted Domains. Så långt hyfsat logiskt förutom ett val för domänen som heter ”Default” där man kan välja True eller False. Självklart står det inte ett ord om vad det är i hjälptexten.

Normalt sett brukar jag testa genom att köra en telnet till port 25 på mailservern. Nackdelen med detta är man man får skriva en hel del, samt att om man skriver något fel så får man mer eller mindre börja om.

Ena domänen gick bra, men när jag försökte skicka ett brev för den andra domänen blev det nekad med hänvisning till Anti Spam Content Filter.

Det verkar logiskt att min manuella SMTP-session kanske verkar suspekt, så jag Googlade runt lite för att se vad Internet hade att erbjuda och hittade smtp-cli:

http://www.logix.cz/michal/devel/smtp-cli/

Det var exakt vad jag letade efter. Det kan vara bra att tänka på att det oftast inte går att köra detta från en vanlig ADSL-anslutning, då många operatörer har spärrat port 25 för utgående trafik.

Dock blev mina testbrev fortfarande klassade som spam av Exchange, så jag fick gå in under Organization Configuration/Hub Transport/Anti-Spam/Content Filtering och höja acceptansnivån.