Att starta eget företag

Människor som har motivationen att starta eget företag kan egentligen delas upp i två segment: antingen är du trött på att arbeta för någon annan, eller så vet du att du har en idé som du vill förverkliga. Vilken av dom är du? Det är viktigt att veta vem du är, och kom ihåg att det finns egentligen inget rätt eller fel.

Om du inte har en affärsidé
Man måste inte ha en affärsidé för att vilja starta eget. Det gäller egentligen bara att hitta ett problem som du kan lösa, hitta ett sätt att lösa problemet och hitta en affärsmodell som gör att du kan tjäna pengar på det. Det är viktigt att komma ihåg att även om din idé är en idé som har prövats och misslyckats av andra, betyder det inte att din idé inte kommer att bli framgångsrik. Att driva företag handlar om så mycket mer än att ha en bra idé!

Skriv din affärsplan.
Definiera dina affärsmål. Vad ska du uppnå och när? Hur tar du dig dit och vad kommer du behöva? Formulera din företagsvision och analysera marknaden, till exempel konkurrens, trender och prognoser. Budgetera och prognostisera din ekonomi, hur mycket kommer du sälja, vad finns det för kostnader kopplade till det? Hur mycket kommer du tjäna på att sälja XYZ? Identifiera risker för ett framgångsrikt genomförande av planen. Det kan vara nyttigt att titta på konkurrenter som kan störa dina planer och hur samhället förändras.

Du behöver också definiera målgrupper för varje utvecklingsstadium. Börja i liten skala med en produkt eller tjänst och expandera när efterfrågan ökar. Identifiera konkurrenter, både direkta och indirekta. Om du tillexempel tänker dig att du ska starta en ljudboksapp, så finns det flera aktörer på marknaden som gör samma sak idag. De är direkta konkurrenter. Men du kommer också ha indirekta konkurrenter, så som fysiska böcker eller kanske Netflix eller andra streamingtjänster. De är också ett sätt att konsumera en historia och ett narrativ på. Tänk på deras styrkor och svagheter i förhållande till er och hur de sannolikt kommer att reagera på att ni kommer in på marknaden.

Finansiera ditt företag
När det gäller finansiering beror det på flera faktorer vad du behöver och hur mycket du behöver. Dessa är bland annat, hur mycket pengar du behöver för att komma igång och starta ditt företag? Det belopp som du kan få ihop från personliga besparingar, lån eller investeringar. Vilken typ av finansiering som är bäst för ditt företag. Samt vilka dina investerare bör vara – familjemedlemmar, andra personer i branschen eller en extern partner? Även om du bara behöver låna 10000kr till 50000 kronor kan vem det passar att du lånar av, helt bero på när du tänker dig att du ska betala tillbaka. Om det är ett lån på en kortare horisont kan det vara fördelaktigt om du har någon i din närhet. Men då är det extremt viktigt att du kan hålla när du lovat att betala tillbaka för att inte orsaka friktion mellan dina nära och dig.

Vad är rätt plats för ditt företag?
Du kanske är frestad att välja en plats för ditt företag som ligger nära ditt hem eller arbete, men du bör också ta hänsyn till andra faktorer. Om du ska anställa människor, får de jobba ifrån där de bor? Eller ser du helst att de sitter på ett kontor tillsammans med dig? Varför känner du starkt för det ena eller andra? Ofta kan det vara lättare att få in riktigt vassa anställda om du är flexibel med vart de får jobba.

Om du vill ha ett kontor, är platsen säker och tillgänglig? Finns det bra parkeringsmöjligheter i närheten utan att behöva betala orimliga avgifter? Hur långt är det till allmänna kommunikationer som bussar och tåg?

Kommer platsen att vara tillräckligt synlig för alla andra som bor i området; inte bara de som går förbi varje dag på väg någon annanstans! Detta gäller främst om du ska driva en butik, men det är otroligt viktigt. En butikslokal mer centralt kommer kosta dig mer pengar, men det kan också ge dig fler affärer och i slutändan göra att du tjänar mer pengar!